Wraz z rozpoczęciem bieżącego sezonu nastąpiło kilka zmian w przepisach gry w piłkę nożną. Kluby, które chciałby, aby przedstawiciel Kolegium Sędziów ZZPN wyjaśnił dokładnie na czym one polegają mogą zgłosić zapotrzebowanie na udział w takim szkoleniu.

- Jeździmy po województwie, oglądamy wiele spotkań i często dochodzimy do wniosku, że piłkarze nie bardzo wiedzą o co chodzi w nowych przepisach. Stąd też wychodzimy z inicjatywą dokonania przeszkolenia zainteresowanych klubów. Wystarczy zgłosić się do Kolegium Sędziów – zachęca Jan Bednarek, prezes ZZPN.

Kluby wyrażające chęć przejścia szkolenia sędziowskiego proszone są o zgłoszenie akcesu na mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Przypomnijmy, że korekty w przepisach dotyczą między innymi sposobu wykonywania rzutów wolnych, w przypadku gdy mur liczy co najmniej trzech zawodników. Wówczas piłkarze drużyny przeciwnej nie będą mogli przebywać w odległości mniejszej niż metr od tego muru.

Jednym z nowych przepisów jest też możliwość napominania żółtymi i czerwonymi kartkami również kadry przebywającej na ławce rezerwowych. To może być kara między innymi za wulgaryzmy kierowane w stronę sędziego.Istotna zmiana dotyczy także wykonywania rzutu bramkowego. Dotychczas, żeby gra była kontynuowana, piłka po zagraniu z „piątki” musiała opuścić pole karne. W przypadku, gdy zawodnik dotknął jej, gdy znajdowała się jeszcze w polu karnym, arbiter przerywał grę i nakazywał powtórzenie „piątki”. Przepis często wykorzystywany był przez obrońców, którzy w przypadku presingu ze strony rywali umyślnie wbiegali w pole karne unikając w ten sposób zagrożenia straty piłki.

Ponadto podczas dokonywania zmiany piłkarz musi opuścić boisko najbliższą linią boczną lub końcową. Zmiana ma na celu przyspieszenie dokonywania zmian i uniknięcie gry na czas.

 

Seniorzy

Juniorzy

Trampkarze

Młodzicy

Kobiety

Partnerzy ZZPN

box ambersport

mn sport logo

zce

tymbark

zp

AMO

azoty

 

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok